joi, 29 noiembrie 2012

Sarbatoarea Sf. Andrei, o sarbatoare plina de supranatural




                    Pe data de 30 noiembrie este sarbatorita de catre ortodocsi ziua Sf.-ului Andrei.Este sfantul care i-a crestinat pe romani acesta murind crucificat pe o cruce in forma de X, cruce careia i s-a dat denumirea de ''Crucea Sf. Andrei'', iar popular aceasta numiduse Santandrei.
           
                   Ca o scurta prezentare Sf. Andrei a fost fiul lui Iona din Galileea si fratele Sf. Petru el fiind ucenicul lui Ioan Botezatorul ca ulterior sa fie ucenicul lui Iisus Hristos.Acesta a fost botezat de Ioan Botezatorul in apa Iordanului urmand ca apoi sa-l urmeze peste tot pe Mantuitor.Dupa Moartea si Invierea Mantuitorului cand ucenici se despart dupa o vreme Sf. Andrei pleaca si propovaduieste credinta lui Hristos in Balcani si pe intinsul tinuturilor Marii Negre.

                   Despre ziua Sf. Andrei exista mai multe superstitii, povesti si credinte si de aceea as vrea sa va enumar cateva dintre ele.
                   In  seara dinaintea zile de Sf. Andrei se pun seminte de grau, intr-un ghiveci de flori de preferinta, si se spune ca in functie de cat de bogat si des si frumos va rasarii graul asa va fi anul care va urma pentru acea persoana care a pus semintele.
                  Tot in aceasta seara se descanta sarea dupa care se ingroapa.A doua zi dimineata toti cei ai casei oameni si animalele ling acea sare descantata ca sa fie fericiti si sa fie feriti de vrajitorii si farmece.
                                               
               Tocul usii trebuie uns cu usturoi ca sa nu se aproprie de casa duhurile rele si strigoii caci noaptea Sf. Andrei este noaptea in care strigoii umbla liberi ( cat si cea de Sf. Vasile ), ei putand fi vazuti incepand de la miezul noptii imbracati intotdeauna in rosu, probabil reprezentand sangele varsat.   
       Strigoii sunt sortiti sa umble fara odihna noaptea, aflati sub o soarta groaznica, merg si nelinistesc atat somnul cat si vietilor celor cunoscuti., rude si prieteni.
               Se spune ca cei sortiti sa devina strigoi apar in lumea celor vi ca orice om normal, se nasc ca orice copil, dar se stie inca de la nastere prin citirea unor semne cine va de venii strigoi dupa moarte.In general, viitorii strigoi se nasc cu placenta sau cu ''tichie pe cap'' cum se mai spune avand pe corp o ''camasa'' in limbajul popular.Un astfel de prunc este adus pe lume de o femeie care in timpul sarcinii ''a baut apa necurata in care Dracul si-a lasat balele''. Se crede ca inca din acel moment Satan intra in pantecul femeii si ii pune pruncului nenascut pe cap o tichie rosie precum a sa.La nasterea lui este de o foarte mare importanta ca moasa copilului sa rupa acea tichie, sa o scoata de pe capul copilului si sa o arunce in soba pentru a fi arsa inainte ca pruncul sa o duca la gura.Altfel acel copil va deveni cu siguranta strigoi dupa moarte.
                Se mai pot face strigoi si mortii nepaziti daca peste ei sare un animal sau peste mormant un cocos de aici si obiceiul ca la ingroparea mortului sa se dea o gaina peste groapa inainte de a se pune pamant peste cel mort.
              Se mai spune ca cei nascuti sambata poarta darul de a putea vedea strigoii si adevarata lor forma si intruchipare.
            Orice strigoi are coada acoperita cu par lung, picioare cu copite de cal, maini paroase si o gura mai mare decat a omului.Cand strigoii bantuie in lumea celor vii acestia iau deseori forma unor animale considerate ''impure'' precum pisica, gandac, iepure, musca, fluture cap-de-mort, lup, caine, tap, berbec, sobolan, cucuvea sau bufnita.
  
            Strigoii infaptuiesc numai lucruri malefice speriind pe cei vii, fura rodul pamantului si mana vacii, ''leaga'' barbatii si fetele tinere si in special absorb vlaga si forta vitala a rudelor si fostilor prieteni sau opresc zagazul ploilor.Se mai cunoaste faptul ca aceste creaturi ale noptii indeosebi strigoaicele sunt maestre ale unui erotism nocturn vampirizat, iar barbatii care ajung sa aibe contact sexual cu ele sfarsesc in pragul unei nebunii cauzata de o obsesie paroxistica.Strigoaicele sunt dependente de relatiile sexuale cu cei vii astfel ca dupa contactul cu un barbat pe perioada noptii ele initiaza procesul prin care incetul cu incetul ii fura sufletul acestuia.
               Batranii spun ca in aceasta noapte strigoii dupa ce se joaca si se satura de joc se bat cu melita, in loc de sabii sau cu oase.Bataia incepe cand se rosteste ''usturoi rosu'' si lupta nu inceteaza decat atunci cand capetenia-strigoi striga ''usturoi alb'' sau cand aud cantatul cocosilor, iar in tot acest timp cand se lupta ei spun:''Dau, dar nu tai ca nu cumva sa picure sange''.Tot in aceasta noapte in bucatarie toate vasele se aseaza cu gura in jos.Seara se mananca mult mujdei de usturoi sau usturoi pentru ca strigoiul vine la geam si intreaba daca ai mancat usturoi iar cel intrebat nu trebuie sa raspunda pentru ca daca o face amuteste.Se spune ca cei mai rai strigoi sunt facuti din acei oameni muscati de un tantar in ziua de Sf. Gheorghe.
Este o noapte puternica pentru facutul de vraji de catre vaduve si fecioare pentru ursita.
              In ziua de Sf. Andrei nu se lucreaza si nu se pleaca la drum pentru ca i se mai spune si ziua lupului, iar acestia sa nu vina aproape.Tot in aceasta zi nu se matura, nu se da gunoiul afar din casa, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se dau bani imprumut si nu se face pomana.In aceasta zi se spune ca lupul poate sa-si intoarca capul si sa-si vada coada, lupul avand un gat foarte puternic si rigid fara prea mare flexibilitate, de aici si vorba de Sf. Andrei ca ''astazi lupul isi vede coada''.

                  Real sau Fictiune asta ramane sa decideti voi.
                 
               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu